پردازنده های کوالکام (بخش سوم)
اسنپدراگون ۸۲۰:
کوالکام با پردازندهی تازهنفس اسنپدراگون ۸۲۰ دوباره قاعدهی بازی را به دست گرفت و اشکالات سری قبل را رفع کرد. این برند برای اولین بار هستههای Kyro را در اسنپدراگون ۸۲۰ معرفی کرد.
ویژگی های این تراشه:
- ساخت فناوری ۱۴ نانومتری با توان حرارتی کمتری نسبت به نسلهای قبلی.
- دو هسته Kyro با فرکانس ۲٫۲ گیگاهرتز
- دو هسته Kyro اما با فرکانس ۱٫۶ گیگاهرتز
- پردازندهی گرافیکی آدرنو ۵۳۰
- حافظهی رم چهار کانالهی LPDDR4
- مودم X12 LTE در این تراشه پردازندهی اصلی
نکته: این تراشه در گوشیهای پرچمداری مانند OnePlus 3، گلکسی اس ۷، LG G5 و سونی Xperia XZ و … می باشد.
اسنپدراگون ۸۲۱:
کوالکام با معرفی اسنپدراگون ۸۲۱ یک گام رو به جلوی دیگر برداشت و فرکانس هستههای Kyro را کمی افزایش داد. با این تفاوت که ولی سایر مشخصات آن با سری قبل برابر است. گام بزرگ بعدی این شرکت ساخت تراشههایی با فناوری ۱۰ نانومتری بود.
اسنپدراگون ۸۳۵:
استفاده از پردازندهی گرافیکی قدرتمند آدرنو ۵۴۰، درخشش فوقالعادهای در بنچمارکها داشت. حافظههای رم سریع LPDDR4X و مودم X16 LTE با سرعت دانلودی بالغ بر ۱ گیگابیت بر ثانیه قابل توجه است. هستههای Kyro 280 در این تراشه به نوعی سفارشیسازی هستههای Cortex-A73 و Cortex-A53 بود. گوشیهای OnePlus 5، گلکسی اس ۸ ، LG V30 و سونی Xperia XZ Premium از این تراشه استفاده کردند.
ویژگی های جدید در اسنپدراگون ۸۳۵:
- تکنولوژی ترانزیستورهای FinFET هشت هسته ای
- چهار هستهی Kyro 280 با فرکانس ۲٫۴۵ گیگاهرتز
- چهار هستهی Kyro 280 دیگر با فرکانس ۱٫۹ گیگاهرتز
اسنپدراگون ۸۴۵:
بالاخره در سال گذشته اسنپدراگون ۸۴۵ از راه رسید تا باز هم رکوردها را جابهجا کند.
ویژگی های نسل دوم فناوری ساخت ۱۰ نانومتری این تراشه:
- شامل چهار هسته ی Kryo 385 Gold با فرکانس ۲٫۸ گیگاهرتز
- چهار هستهی Kyro 385 Silver با فرکانس ۱٫۸ گیگاهرتز
- پردازندهی گرافیکی قدرتمند آدرنو ۶۳۰ با %۳۰ عملکرد بهتر
- ۳۰ درصد مصرف انرژی کمتر نسبت به نسل قبل از خود
- استفاده از حافظه رم LPDDR4X چهار کاناله و مودم X20 LTE با سرعت دانلودی تا ۱٫۲ گیگابیت بر ثانیه
- استفاده در گوشی های OnePlus 6، شیائومی Mi 8، گلکسی اس ۹ و همچنین LG V35 ThinQ …
اسنپدراگون ۸۵۵:
یکی دیگر از این پردازنده های جذاب تراشهی اسنپدراگون ۸۵۵ است که این بار با فناوری ساخت پر سر و صدای ۷ نانومتری شرکت تایوانی TSMC تولید شده و آمده است تا بار دیگر مرزهای پردازش گوشیهای هوشمند اندرویدی را جابهجا کند.
ویژگی های این نسل اسنپدراگون:
دارای هشت هستهی قدرتمند Kyro 485 می باشد که شامل:
- یک هسته با فرکانس ۲٫۸۴ گیگاهرتز
- ۳ هسته با فرکانس ۲٫۴۲ گیگاهرتز
- ۴ هسته با فرکانس کاری ۱٫۸
- پردازندهی گرافیکی آدرنو ۶۴۰ (دارای ۲۰ درصد خروجی تصویر سریعتر و سطح عملکردی بهتر)
- به ازای هر وات توان مصرفی و با پشتیبانی از ولکان ۱٫۱ پردازندهی اصلی را همراهی میکند.
لازم به ذکر است که پیکربندی حافظهی این نسل الگو گیری از نسل قبل کرده است و مودم X24 LTE برای برقراری ارتباط با شبکههای ۴G یا مودم X50 5G برای ارتباط با شبکههای بیسیم ۵G، امکان دانلود محتوا با سرعت شگفت انگیز ۲ گیگابیت بر ثانیه در نمونه ی ۴G و تا ۴٫۵ گیگابیت بر ثانیه در نمونه ۵G را فراهم خواهد ساخت.
کل پردازنده های سری ۸۰۰ به ترتیب:
۸۰۰ , ۸۰۱ , ۸۰۵ , ۸۱۰ , ۸۲۰ , ۸۲۱ , ۸۳۰ , ۸۳۵ , ۸۴۰ , ۸۴۵ , ۸۵۰ , ۸۵۵/۸۵۵+ , ۸۶۰ , ۸۶۵ ۵G , 865+ 5G , 870 5G , 875 5G , 880 5G , 885 5G , 888 5G , 888+ 5G , 8 Gen 1
آخرین و قوی ترین پردازنده از سری ۸۰۰ نسخه ۸۸۸ می باشد که از ۵G هم پشتیبانی میکند این پردازنده در تاریخ یکم دسامبر ۲۰۲۰ (۱۱ آذر ۱۳۹۹) اسنپدراگون ۸۸۸ اولین پردازنده از خانوادهی اسنپدراگون است که با فرایند ساخت ۵ نانومتری ساخته میشود و برای اولینبار در گوشیهای پرچم دار مبتنی بر سیستمعامل اندروید در سال آیندهی میلادی استفاده خواهد شد.
واحد پردازش مرکزی (CPU):
اسنپدراگون ۸۸۸ اولین پردازندهای است که بهصورت رسمی از هستهی Cortex-X1 با فرکانس ۲٫۸ گیگاهرتز استفاده میکند. هستهی X1 در مقایسهبا هستهی A78 میتواند ۳۳ درصد دستورالعملهای بیشتری را اجرا کند و سختافزار دستورالعملهای چنددادهای (SIMD) نیز دو برابر در مقایسهبا نسل گذشته بیشتر شده و ظرفیت حافظهی کش L1 و L2 نیز دو برابر شده است. کوالکام در کلاسترهای بعدی به ترتیب از سه هستهی Cortex-A78 با فرکانس ۲٫۴ گیگاهرتز و چهار هستهی کممصرف A55 با سرعت ۱٫۸ گیگاهرتز بهره میگیرد. از دیگر مشخصات پردازندهی مرکزی میتوان به ۴ مگابایت حافظهی کش L3 و ۳ مگابایت حافظه کش سیستم اشاره کرد. همچنین، سختافزار یادشده که کوالکام آن را Kryo 680 مینامد، افزایش عملکرد ۲۵ درصدی را در مقایسهبا پردازندهی اسنپدراگون ۸۶۵ نوید میدهد .
پردازندهی گرافیکی (GPU):
کوالکام برای قدرتبخشیدن به پردازشهای گرافیکی،
از آدرنو ۶۶۰ / (Adreno 660) استفاده میکند که میتواند رندر تصاویر گرافیکی را ۳۵ درصد و بازده انرژی ۲۰ درصدی را در مقایسه با نسل گذشتهاش به ارمغان آورد. این پردازنده برای نرخ فریم بالا و کم ترین تأخیر فرامین در بازیها طراحی شده است و امکان پشتیبانی از بازهای با نرخ فریم ۱۴۴ فریمبرثانیه را فراهم میکند. افزونبراین، پردازندهی یادشده، از ترفند جدیدی به نام Variable Rate Shading (بهاختصار VRS) استفاده میکند که پیشتر در پردازندههای انویدیا و AMD، ازجمله پردازندهی ایکسباکس سری ایکس و پلیاستیشن ۵ استفاده شده بود.
Variable Rate Shading با تغییر میزان سایه زنی برای مناطق مختلف از یک قاب، عملکرد و فریم ریت نهایی بازیها را افزایش میدهد. بهعبارت دیگر، VRS به شیدرها (Shaders) امکان میدهد تا بهجای یک پیکسل، روی دو یا چهار پیکسل بهصورت همزمان کار کنند. درواقع با این شیوه ممکن است کیفیت سایهزنی کمتر شود؛ اما اگر توسعهدهنده کار خود را به درستی انجام دهد، نتیجهی نهایی در سایهزنی میتواند با حالت عادی و بدون استفاده از VRS یکسان باشد. VRS قدرت انتخاب را به توسعهدهنده میدهد که بین دو گزینهی افزیش ۳۰ درصدی فریمریت یا افزایش بازده انرژی، یکی را انتخاب و در محتوای نهایی اعمال کند.